Budúcim mamičkám pre ich zdravý úsmev

26.11.2012 00:00

Budúcim mamičkám pre ich zdravý úsmev

 

Tehotenstvo je krásne obdobie vo Vašom živote milé nastávajúce mamičky. Je to však i obdobie veľkých zmien v našom organizme. Toto obdobie je ovplyvnené výraznými hormonálnymi zmenami. Do pozornosti prináleží zvýšená starostlivosť o dutinu ústnu. Ponúkam Vám potrebné základné informácie o problematike tehotenských zmien v ústach, o ich príčinách a účinných opatreniach ako ich riešiť, aby Váš úsmev po pôrode bol nielen šťastný, ale aj zdravý.

Výhovorky o strate zubov kvôli odčerpaniu vápnika zo zubov počas tehotenstva a dojčenia neplatia. Sú to argumenty, ktoré pri súčasných poznatkoch o vzniku ochorení zubov a parodontu už dávno neobstoja. Dôležitá je správna ústna hygiena, pri ktorej Vás dieťa nebude stáť žiadny zub! Pri plánovanom tehotenstve by ste nemali zabudnúť na návštevu u stomatológa a dentálneho hygienika. Dôkladné stomatologické vyšetrenie môže odhaliť problémy, ktoré sa v gravidite ťažko riešia. Kazivosť chrupu v tehotenstve súvisí najmä so zmenami vnímania chuti sladkej, kyslej, častejšou konzumáciou jedál v noci a počas dňa spôsobujúcich zmeny pH v ústach a zvýšená konzumácia sladkostí podporuje množenie kariogénnych baktérií, ktoré následne ich spracovaním produkujú kyseliny a tie naleptávajú sklovinu zuba, zub mäkne, stáva sa krehkejším a náchylnejším na kaz. Ranné nevoľnosti, vracanie, zvýšený dávivý reflex sú faktory, ktorými sa sklovina narúša žalúdočnými kyselinami. Budúce mamičky zvyknú byť i vo zvýšenej miere unavené, zhoršuje sa úroveň ústnej hygieny, nevyčistia si zuby alebo si ich vyčistia len tak povrchne. Tak sa nesprávne alebo absolútne neodstránený bakteriálny povlak postupne usadzuje čoraz vo väčšom množstve na zuboch. Povlak je žlto biela lepivá hmota, mazľavá, ktorá sa skladá z rôznych baktérií, zvyšok jedál, pelikuly, glycocalix, v ktorom sa vyzrážajú minerálne látky zo slín a vzniká zubný kameň. Prítomnosť zubného povlaku a zubného kameňa znamená prítomnosť zápalu ďasien alebo parodontu (okolia zuba, kosti a celého závesného aparátu zuba), ktorý sa môže prejaviť krvácaním ďasien (pri jedení, čistení alebo samovoľne), zápachom z úst a v ťažkých pokročilých štádiách končí stratou zubov, vzniká ochorenie parodontitída (paradentóza). Tieto stavy vznikajú hlavne u žien, ktoré mali zápalové zmeny na ďasne už pred otehotnením. Príčinou zhoršenia stavu je hormonálne navodená vyššia citlivosť ďasien, čo je spôsobené vyššou koncentráciou estrogénu a progesterónu v krvi. Baktérie povlaku produkujú rôzne toxické látky , ktoré sa môžu dostať do kvného obehu a vo väčšom množstve vyvolať v prvom trimestri zvýšené riziko potratu, v druhom trimestri predčasný pôrod, nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. Najčastejším ochorením počas tehotenstva je tehotenská gingivitída a epulis gravidárium.

Pozor si treba dať i na konzumáciu perlivých minerálok, nápojov s príchuťou citrusového ovocia, džúsov, coca-coly, kofoly..., ktoré majú kyslé pH a demineralizujú sklovinu, spôsobujú nezvratné erózie zubov. Tu treba dbať na zásadu, že po vypití nápojov s nízkym pH a po dávení si ústa treba poriadne vypláchnuť vodou a zuby si umyť až po 30-45 minútach, keď sa sklovina spevní. Najlepšie je tieto nápoje obmedziť alebo úplne vylúčiť z nápojového denného lístka a nahradiť ich čistou vodou a čajmi.

S týmito vyššie uvedenými všetkými problémami by Vám mal niekto poradiť a nájsť riešenie šité na mieru, pre Vás. Mnohé z nás neovládajú správnu techniku čistenia zubov, i keď si myslia, že zuby si vedia čistiť a je to predsa tak jednoduché. Často siahame po reklamných ústnych vodách a zubných pastách, ktoré neriešia príčinu ochorení dutiny ústnej a ak pomôžu tak len dočasne na chvíľku. Je vhodné svoj stav konzultovať so zubným lekárom a dentálnym hygienikom, ktorí Vás dôkladne vyšetria urobia podrobnú anamnézu, extraorálne a intraorálne vyšetrenie, stanovia diagnózu, plán liečby a v priebehu postupných sedení prehodnotia Váš stav dutiny ústnej a navrhnú recall (kontrolné návštevy) s cieľom predísť ochoreniam a vsadiť na prevenciu. Dentálny hygienik nám pomôže pri výbere správnej techniky čistenia a pomôcok na domácu ústnu hygienu, pri výbere zubnej pasty a pod... Odstráni zubný kameň, povlaky, preleští zuby, zafluóriduje a poskytne veľmi cenné informácie nielen v starostlivosti o naše zuby, ale aj o novorodencov a detí v každom veku. Návšteva stomatologickej ambulancie by mala byť v každom trimestri tehotenstva.